Robotik Süreç Otomasyonu
Robotik Süreç Otomasyonu Nedir
Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), dijital sistemler ve yazılımlarla etkileşime giren insan eylemlerine öykünen Yazılım Robotlarını oluşturmayı, dağıtmayı ve yönetmeyi kolaylaştıran bir yazılım teknolojisidir. Tıpkı insanlar gibi, Yazılım Robotları da ekranda ne olduğunu anlamak, doğru tuş ve vuruşları tamamlamak, sistemlerde gezinmek, verileri tanımlamak, ayıklamak ve çok çeşitli tanımlanmış eylemler gerçekleştirmek gibi şeyler yapabilir. Ancak Yazılım Robotları, mola vermeye gerek kalmadan bu işlemleri insanlardan daha kısa bir süre içerisinde halledebilirler.
RPA Robotları doğrudan bir uygulamanın kullanıcı ara yüzünden çalışır, giriş ve çıkış, verileri kopyalama ve yapıştırma, e-postaları ve ekleri açma ve form doldurma dahil olmak üzere insan eylemlerini taklit eder. Bir insan gibi davranabilecekleri için, hala hız, verimlilik ve insan müdahalesi eksikliği ile çalışırken, bu botlar özellikle iş süreçlerindeki otomasyon boşluklarını doldurmak için uygundur.
Bu işlevsellik ekran kazıma veya uygulama makrolarına benzer görünse de RPA bu çözümlerin ötesinde gelişmiştir. Ayrıca, her iş uygulaması için komut dosyalarını çalıştırmak için birden çok alete ihtiyacınız olduğu durumlarda, RPA, kullanıcıların aynı anda birden fazla uygulamayla etkileşim kurarak görevleri otomatikleştirme şeklini basitleştirebilir.
Her biri giderek daha yüksek karmaşıklık seviyelerine karşılık gelen üç RPA seviyesi vardır. Temel düzeyde, Robotik Süreç Otomasyonu nispeten basit iş akışları içerirken, gelişmiş süreç otomasyonu genellikle yapılandırılmamış verilerde desen tanımayı sağlayan yerleşik bir bilgi deposu içerir. Bilişsel otomasyon, en karmaşık haliyle, tahmine dayalı analitik sağlamak için yapay zekâ, doğal dil işleme ve kendi kendine öğrenmeyi entegre eder.
RPA’nın Ticari Avantajları Nelerdir?
Robotik Süreç Otomasyonu iş akışını kolaylaştırır ve bu da kuruluşları daha karlı, esnek ve duyarlı hale getirir. Ayrıca sıradan görevli iş günlerinden kaldırarak çalışan memnuniyetini, katılımını ve üretkenliğini artırır. RPA Dijital Dönüşümü hızlandırmak uygulanabilir. Kısaca RPA’nın avantajlarından birkaç tanesine bakmak istersek şu şekilde sıralayabiliriz;
- Artan Çalışan Verimliliği
- Daha Fazla Doğruluk ve Kalite
- Artan Müşteri Memnuniyeti
- Maliyet
- AHT’de %80’e Varan Azalma (Ortalama SAP Süresi)
- ART’ta %90’a Varan Azalma (Ortalama Çözünürlük Süresi)
RPA’nın Gelecekteki Kapsamı
Önümüzdeki birkaç yıl içinde otomasyon, bir sonraki dijital dönüşüm seviyesine adım atmak için kendini yeniden tanımlayacak. Daha yüksek kalite deneyimi, derinlemesine kişiselleştirme ve daha hızlı ürün teslim teklifleri ile yeni bir müşteri memnuniyeti seviyesi sunacak.
Gelecek yıllarda dijital dönüşümü yeniden tanımlamak için belirlenen başlıca RPA tahminlerinden bazıları aşağıdaki gibidir.
- Yapay Zekadaki İlerleme (AI), entegre iş değeri sunmak için RPA ile yavaşça birleşecek.
- Konuşma arabirimi (CI) kullanan tüketiciler büyümeye devam ediyor.
- Sohbet robotları RPA‘nın bir sonraki hedefi olacak.
- Yakın gelecekte, ses özellikli ürünlerin sektörde kriter haline geldiğine şahit olabiliriz.
Geri bildirim: RPA ile ERP Süreç İyileştirme – Ahmet Savaş Göktürk