Robotik Süreç Otomasyonunun Geleceği
Birçok büyük kuruluş, işlerinde çalışmak için robotik süreç otomasyonunu (RPA) zaten kullanmaya başladı, ancak daha iyi üretkenlik, verimlilik ve müşteri hizmeti sağlamak için teknolojiyi kullanmak için hala çok daha fazla potansiyel var. RPA gelecekte daha akıllı hale geldikçe, işletmelere, onların müşterilerine ve işgücüne daha da fazla fayda sağlayacaktır.
RPA‘nın benimsenmesi, kuruluşların devam eden sosyal mesafe gereksinimleriyle ve pandemi nedeniyle artan ekonomik baskıyla karşı karşıya kaldığı bir dünyada hızla artıyor. Teknoloji, dünya genelindeki kuruluşların verimliliklerini artırmalarını, dijital müşteri deneyimini geliştirmelerini ve yeni normalin taleplerine ayak uydurmak için üretkenliği artırmalarını sağlıyor.
RPA, yazılım robotlarının uygulamalarla ve bilgi kaynaklarıyla insan işçilerle aynı şekilde etkileşime girdiği, tekrarlayan, kural tabanlı dijital görevleri otomatikleştirmekle ilgilidir.
RPA’nın geleceği daha akıllı otomasyonlarda
Bazı kuruluşların hâlihazırda atmakta olduğu bir sonraki adım, katılımlı otomasyonları ve RPA‘yı yapay zekâ ve makine öğrenimi araçlarıyla harmanlamaktır. Akıllı otomasyon, akıllı süreç otomasyonu ve bilişsel RPA olarak çeşitli şekillerde bilinen bu çözüm sınıfı, işletmelerin daha karmaşık, daha az kural tabanlı görevleri otomatikleştirmesini sağlar.
Bilişsel otomasyonlar, en yüksek verimlilik düzeyinde tekrarlanabilir görevleri yürütmekle ilgili olan RPA‘ya kıyasla, istisnaları işleyebilir ve tüm süreçleri kapsayan kararları düzenleyebilir. Geleneksel RPA, yapılandırılmış veritabanlarındaki verilere dayalı süreçleri otomatikleştirirken, akıllı otomasyon, taranmış belgeler, e-postalar, mektuplar ve ses kayıtları dahil olmak üzere yapılandırılmamış veri kaynaklarıyla da çalışabilir.
Teknoloji, aşağıdakiler gibi insan bilişsel süreçlerini taklit etmesi bakımından ‘bilişseldir:
- Öğrenme—bilgiyi kullanmak için bilgi ve bağlamsal kurallar edinme
- Akıl yürütme – sonuçlara ulaşmak için bağlam ve kuralları kullanma
- Kendi kendini düzeltme—deneyimden öğrenme
Bilişsel otomasyonun bu özellikleri, insan müdahalesi olmadan daha karmaşık işleri halledebileceği anlamına gelir. Örneğin, böyle bir çözüm, makine öğrenimi yoluyla, bir kredi kartı anlaşmazlığıyla ilgili bir e-posta sorgusunun nasıl otomatik olarak ele alınacağını öğrenebilir.
Aşağıda, bir RPA platformunun aşağıdaki bilişsel araçlarla entegre olacağı, teknolojinin hâlihazırda neler yapabileceğine dair bazı örnekler verilmiştir:
- Optik karakter tanıma (OCR) ve görüntü tanımlama
- Niyet ve varlıkları ayıklama
- Metin analizi
- Duygu analizi
- Sınıflandırma
- Biçim algılamayı değiştir
- El yazısı tanımlama
- Ses tanıma
Avantajlar şunları içerir:
Bilişsel otomasyon, yapılandırılmamış verileri doğal dil işleme yoluyla yapılandırılmış verilere dönüştürebilir. Bu da birçok işlemin RPA aracılığıyla otomatikleştirilmesine olanak tanır.
İnsan girdisine ihtiyaç duymadan giderek daha karmaşık süreç yollarını ve girdi türlerini işleyebilir.
Öğrenebilir, yeteneklerini genişletebilir ve işlevselliğinin belirli yönlerini kendi başına sürekli olarak iyileştirebilir.
Bunun gelecek için anlamı, şirketlerin arka ofisten ön ofise daha fazla süreci otomatikleştirebilecekleri ve bunu kusursuz bir müşteri deneyimi sunacak şekilde yapabilecekleri. Bilişsel otomasyon, tüketicilerin kolay, şeffaf dijital müşteri yolculukları istediği bir dünyada kuruluşların beklentileri karşılamasına yardımcı olabilir.