RPA Geliştiricisi Kimdir, Nasıl Olunur?

Günümüzde Robotik Süreç Otomasyon teknolojisine olan ilgi, teknolojiyi geliştirmek, yönetmek ve uygulamak için insan kaynaklarına olan talebi artırmıştır. RPA Geliştiricileri bu çalışmanın önemli bir parçasıdır. Peki RPA Geliştiricileri alanında çalışacak bu geliştiricilerin sorumlulukları ve rolleri nelerdir? Kimler RPA Geliştiricisi olabilir ve bu roldekiler için kariyer fırsatları nelerdir?

RPA Geliştiricisi Kimdir?

RPA Geliştiricileri, iş operasyonlarını otomatikleştirmek için iş operasyonlarını otomatikleştiren ve modeller arasında iş akışı süreçleri oluşturmak ve optimize etmek için iş analistleriyle birlikte çalışan geliştiricilerdir.  Otomatikleştirilecek işin teknik gereksinimlerini çıkarırlar, geliştirirler ve bu süreçleri yönetirler ve testler yaparlar. Başarılı RPA Geliştiricileri, sorumluluklarının bir parçası olarak, belgeleme ve planlama gibi belirli becerilere ve uygulamalara sahip olmalıdır.

RPA Geliştiricisinin Sorumlulukları

RPA Geliştiricilerinin temel sorumluluğu, iş süreci verimliliğini artırmak için insanlarla iş birliği yapacak yazılım robotları tasarlamak, geliştirmek ve uygulamaktır.  Sıradan günlerde insanlarla etkileşime girmeli, fikir alışverişinde bulunmalı ve sıkıcı ve önemsiz şeylerle birçok insanın zamanını almanın yollarını bulmalıdır.

Şirket çalışanları, daha yaratıcı çalışmalara katılmak için zamanları olması için tekrarlayan süreçlerinin otomatikleştirilmesini talep ediyor. Ya da bu talep başlı başına bir sorundur. Bir Geliştirici olarak, olumlu veya olumsuz tüm talep senaryolarını kullanıcılara sormak önemlidir. Bu, etkili otomasyon çözümleri oluşturmaya yardımcı olacaktır.

Bu rolün, otomatikleştirilmesi gereken süreci anlaması, o belirli süreci otomatikleştirmenin fizibilitesini kontrol etmesi ve bu sürecin gelecekteki durumunu tasarlaması ve iyileştirmesi gerekir.

Başarılı Bir RPA Geliştiricisi Nasıl Olunur?

Stratejik Planlama: herhangi bir geliştirme yaşam döngüsünde önemli bir aşamadır. RPA Geliştiricileri, stratejik planlar sunma yeteneğine sahip olmalıdır. Stratejik planlama, RPA sisteminin tasarımını, geliştirilmesini ve uygulanmasını içerir. Bu da işi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Analitik Yetenek: Müşterinin ihtiyaçlarını anlamalı ve buna göre ihtiyaçları karşılamalıdır. Analitik beceriler, olası hataları ve hataları tahmin etmek veya belirlemek ve bunları düzeltmek için de gereklidir. Bu beceri, özellikle tüm geliştirme sürecine dahilseniz önemlidir.

Güçlü Problem Çözme Becerileri: Herhangi bir sorunu öngören ve öngörülemeyen sorunların veya hataların üstesinden gelen geliştiricilerle çalışmak yine çok önemlidir.  İş açısından bakıldığında, problem çözme becerileri, görevlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlamada da önemli bir rol oynamaktadır.

İletişim Becerileri: Herhangi bir işletme için çok önemlidir. Geliştirici açık sözlü olmalı ve yenilikleri ifade etmelidir. Endişelerini yetkililere ileteceğinden ve gerekirse onlarla yüzleşmeye hazır olduğundan emin olmalıdır.

Son olarak, SQL Yeteneği de geliştiriciyi farklı kılan bir özellik olabilir. SQL veya NoSQL olsun, veri tabanı verilerinde deneyim tercih edilir. Erişim ve veri yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak her zaman ek bir avantajdır.

RPA Alanında Çalışılabilecek İş Kolları

Birçok şirketin RPA Geliştiricileri için resmi unvanları olmasına rağmen, RPA Geliştiricisi yeni bir kariyer yoludur, rolleri ve sorumlulukları farklıdır.

Diğer benzer pozisyonlar arasında:

  • Süreç Analisti
  • Süreç Tasarımcısı
  • Proje Müdürü
  • Çözüm Tasarımcısı
  • İş Analisti
  • Otomasyon Mimarı gibi iş kolları da mevcuttur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir