Bankacılık Sektöründe RPA Kullanımı
Bankacılık ve finans sektörünün son birkaç yılda teknolojik gelişmelerin uygulanmasıyla arttığı ve bunun sonucunda daha hızlı, daha güvenli hizmetlere yol açtığı görülmektedir. Giderek yoğunlaşan bir pazarda rekabeti korumak için, özellikle sanal bankacılığın benimsenmesiyle beraber bankacılık firmaları müşterilerine mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunmanın bir yolunu bulmak aramaya başlamışlardır. Araştırılmalara göre, bankacılık CEO’ları teknolojik değişimin hızından diğer sektörlere oranla daha fazla endişe duymaktadırlar. Dahili olarak, maksimum güvenlik seviyelerini korurken verimliliği en üst düzeye çıkarma ve maliyetleri mümkün olduğunca düşük tutma zorluğu da artmıştır. Bu taleplere cevap vermek için Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) güçlü ve etkili bir araç haline gelmiştir.
Peki bankacılık sektörünün geleceği nereye gitmektedir? RPA ile bankacılık sektörünün ilişkisi nasıl olacaktır?
RPA, zaman alan bankacılık operasyonlarını daha düzenli ve otomatik hale getirdiği için bu sektörde önemli ölçüde benimsenmiştir.
Robotik süreç otomasyonu, bir zamanlar banka çalışanlarını meşgul eden çok çeşitli arka ofis süreçlerini de önemli ölçüde kolaylaştırmıştır. Bankalar, manuel görevlerin çoğunu insandan makineye kaydırarak, performans ve verimlilik seviyelerini ve insan katılım zorunluluğunu önemli ölçüde azaltmıştır
Banka çalışanı, müşteriden gelen verilerle ilgilenir ve manuel süreçler hata yapmaya eğilimlidir. Dünyanın dört bir yanındaki bankalar, hataları önlemek için bu büyük verilerin manuel olarak işlenmesini en aza indirmek için RPA‘yı etkin bir şekilde kullanmayı düşünmektedirler. Verileri el ile işleme, zaman alıcı bir görevdir ve kullanılan botlar sayesinde bu işlemler saniyeler sürebilir. Bu tür manuel işlemler için botların tanıtılması, işlem maliyetini% 30 ila % 70 oranında azaltabilir. Bankalardaki çeşitli süreçler, daha kritik görevler üzerinde çalışmak için insan gücünü azaltmak için otomatik hale getirilebilir.
RPA, daha kritik görevler üzerinde çalışmak ve insan gücünü için çok sayıda farklı uygulamaya sahiptir. Bu işlemlerden bazıları şunlardır:
- Müşteri Hizmetleri
- Borç Hesapları
- İpotek İşleme
- KYC
- Rapor Otomasyonu
- Hesap Menşei ve Alacak
- Koleksiyon
- Mevduat
- Kredi Kartı İşleme
- Genel Muhasebe
- Hesap Kapatma İşlemler
RPA’nın Bankacılıktaki Avantajları
Maliyet Tasarrufu
Bankalar her zaman rekabet ortamında maliyeti düşürmeye çalışır. Araştırmalar, RPA sürücülerinin uygulanmasının yaklaşık % 25 ila % 50 maliyet tasarrufu yaptığını ve uygulanan işlevlerin çıktı ölçümlerini iyileştirdiğini göstermektedir.
Operasyonel Verimlilik
Bankalardaki işlemlerin hızlandırılması ekonomiyi etkilemede çok önemli bir rol oynar. Araştırmalar bankaların uygulamanın ilk yılında %40-60 oranında tasarruf edeceğini ve süreçleri daha hızlı ve çok daha verimli hale getireceklerini göstermektedir.
Çevik İşletmeler
RPA ile bankalar herhangi bir duruma hazırlanma ve hemen yanıt verme şansına sahip olurlar. Ayrıca, insan kaynaklarını günlük sıradan görevlerden arındırarak, iş büyütmek için yenilikçi stratejiler ortaya çıkarak daha fazla odaklanılabilir.
Legacy Data
Teknoloji ile büyüme, kağıt girişlerinden elde edilen verileri dijitalleştirmemizi sağlayarak işletmeler için kullanılabilir hale getirir. RPA ile bankalar, süreçler arasındaki boşluğu kapatmak için eski ve yeni verileri kullanır. Verilerin tek bir sistemde kullanılabilirliği ile iş stratejileri için daha hızlı ve daha iyi raporlar oluşturulmasını sağlar.
Azaltılmış İş Yanıt Süresi
Bankalar, daha hızlı proses yürütme ve operasyonel verimlilik için Robotik Süreç Otomasyonu‘na sahiptir. Araştırmalar, bankaların kalite çıktısını korurken maliyetin %75’inden tasarruf edebileceklerini söylüyor.