Hangi Sektörler RPA’yı Kullanır
Hangi Sektörler RPA Kullanmaktadır
Robotik Süreç Otomasyonunda (RPA) çok sayıda işletme ve küresel boyutlarda ki endüstrilerde kullanılması büyük bir hızla çoğalmaktadır. Robotik Süreç Otomasyonun (RPA) içinde bulunduğu pazarda elde ettiği gelir miktarında büyük bir artış olmuştur. Tahminlemelere göre 2020 yılından 2027 yılına kadarki 7 yıllık süreç de %40’lık bir artış olması beklenmektedir. Artık işletmeler büyüme sağladıkça RPA Sistemlerine daha fazla talep göstermektedirler. RPA Sistemleri de bu taleplere olumlu katkılar sağlamaktadır. RPA Sistemlerinin hangi sektörlerde kullanıldığına birlikte bakalım.
Dijital İş Gücü için olmazsa olmazsa araçlardan biri de RPA diyebiliriz. Bu süreçlerde farklı teknolojiler de kullanılır.
Bankacılık ve Finans Sektörü
Bankacılık ve Finans Sektörü, yapılan araştırmalar sonucunda 2019 yılı içerisinde RPA Sistemlerinin kullanımı açısından bulundukları pazarda liderdi. Bunun sebebi ise Bankacılık ve Finans Sektörü içerisinde hassas veriler ile işlemler yapılmasıdır. Bu verilerin düzenli ve en doğru şekilde tutulması gerekmektedir. Bankacılık ve Finans Sektörü ile ilişkili iş faaliyetlerinin birçoğu kolayca otomatik hale getirilebilir. Örnek olarak; verilerin girişi, beyan işlemleri, bilançolar vb. Fazla bir şekilde zaman harcamaya neden olan bu standart işlemler, otomatik hale getirilerek zamandan tasarruf sağlanır. Bu sayede sektör içerisinde süreçler hızlanır ve verimliliğin artması sağlanır.
Bankacılık ve Finans Sektörü, iş süreçleri içerisinde çok fazla sayıda belge kullanmaktadır. Bunun dışında süreçlerde para çekme ve yatırma işlemleri de yapılmaktadır. Bu iş süreçlerinin kontrolü ve hızlı yapılabilmesi için RPA Sistemleri kullanılmaktadır. RPA Sistemleri; çok daha hızlı işlem zamanları, insandan kaynaklı hataların ortadan kalkması ve bilgiye daha hızlı erişim imkânı açısından tercih edilmektedir. Bu sağladığı avantajlar ile Bankacılık ve Finans Sektörü müşteri memnuniyeti sağlamaktadır.
Sigorta Sektörü
Sigorta Sektörü; taleplerin işlenmesi, poliçe teklifleri, yüklenimler, ödemeler ve güncellemelere kadar arka büro görevleriyle meşhurdur. RPA Sistemleri, bu yüksek hacimli tekrarlayan idareci görevlerini, insan emsallerinden oldukça daha bereketli ve doğru bir halde düzenler. Eski sistemler, RPA Sistemleri’nin arka planda ele almış olduğu artan talebi karşılamaya yönelik güncellemeler gerektirirken, çalışanlar daha kompleks süreçlere odaklanabilir.
Sigorta Sektörü, iş süreçlerini uygulamak için büyük oranda katı eski uygulamaları işlerken müşterilerinin taleplerini karşılamalıdır. Birikmeyi önlemek için Sigorta Sektörü, alan kişi tabanlarını yalnızca korumakla kalmayıp hem de büyütmek için birçok arka büro işlevini hızlandırmak için RPA‘yı kullanıyor. RPA, genel alan kişi deneyimini iyileştirmeye hizmet eden daha süratli istek yönetimi, üstün siyaset yönetimi, derin alan kişi içgörüleri ve analitiği sağlar.
Sağlık Sektörü
Sağlık Sektörü, en zorlu ve düzenlemeye tabii sektördür. Sağlık Sektöründe; büyük boyutlu, önemli verilerin işlenmesi için verimlilik ve doğruluk sağlamak için hızlı iş süreçlerine ihtiyaç vardır. Arka ofis iş süreçlerinin miktarını azaltarak, çalışanlar üzerindeki baskılar azaldığından hastalara daha fazla değere dayalı bakım ve ilgi gösterilebilir.
Daha kısa bekleme zamanları, hastaların geçmiş kayıtlarına ilişkin daha detaylı bilgiler ve hasta verilerinin dijitalleştirilmesi, hasta deneyimini önemli ölçüde iyileştiren daha verimli bir sağlık hizmeti süreci yaratır. RPA Sistemleri, Sağlık Sektörü içerisinde bulunan süreçlerin verimliliğini önemli ölçüde artırmaktadır. Bu sayede Sağlık Sektörünün hedeflerine ulaşabilmesi için daha fazla imkân oluşturur.
İmalat Sektörü
İmalat Sektörü, üretim hattındaki çalışanlarını tamamlamak için halihazırda endüstriyel robotlar kullanıyor. Bunun dışında diğer süreçlerini ve arka plandaki ofis faaliyetlerini düzenli bir şekilde yapmak için yazılım sistemlerine gereksinim duyulmaktadır. RPA Sistemleri, çeşitli rapor hazırlama ve işletme bünyesindeki süreçleri kolaylaştırır. İmalat Sektöründe olması gereken en önemli şeylerden birisi de günlük faaliyetler ile montaj süreci arasındaki boşluğu kapatmaktır. Bu iki bölüm arasında gerekli iletişimi hep sağlamak gerekmektedir. Sonuç olarak, İmalat Sektörünün; RPA Sistemleri ile süreçleri düzenleyerek sağladığı ve artan gelire dönüşen verimlilik artışıdır.
Lojistik Sektörü
Lojistik Sektörü içerisinde rekabet halinde bulunan işletmelerden öne çıkmak için Lojistik İşletmeleri, verdikleri hizmetlerin verimliliğini artırmak ve iş süreçlerini düzenli hale getirmek için RPA Sistemlerinden yararlanmaktadır. RPA Sistemlerinin; sipariş yönetimini kolaylaştırma ve siparişlerin ulaştırma zamanlarının en uygun hale getirilmesi görevleri arasındadır. Ayrıca dışardan alınana tedarik zinciri uygulamalarını sistemlere entegre etmek gibi ön ve arka ofis süreçlerini otomatikleştirerek verimliliği artırır. Bu süreçlerin sadece hızlı veya verimli olması gerekmektedir. İş süreçlerinde RPA Sistemlerini kullanan Lojistik İşletmeleri, verimli ve tam vaktinde yapılan teslimatlar ile müşteri memnuniyeti sağlayarak, karlılık seviyesini arttırıyor.