RPA VE MUHASEBE
RPA (Robotik süreç otomasyonu ) gelişen teknoloji ile birlikte dünyada yapay zeka ve yazılımın kullanılmasıyla insanların işgücünün taklit yeteneği ile robotlar tarafından gerçekleştirilerek çalışanları iş süreçlerinde yinelemeye dayalı görevlerden kurtaran yazılım robotlarıdır. Güvenilir, basit, akıllı ve ölçeklenebilir robotik sistemler birçok işletmede kullanılmaktadır. Robotik süreç otomasyonu, robotların böylelikle görevleri daha hızlı tamamlamasıyla birlikte veri girişlerini sağlarken ortaya çıkan insan hatalarını ortadan kaldırarak otomasyon platformunun değerini arttırmaktadır. RPA ile insan hatasının kaldırılmasına ek olarak sürelerin sağlıklı ve verimli yönetilmesi de sağlanıyor.
Robotik süreç otomasyonu, müşteri hizmetleri alanında otomatik onay ve reddetmeleri, taranan belgelerin yüklenmesi gibi görevleri otomatikleştirerek daha iyi hizmet sunmaya yardımcı olur. Muhasebe alanı için şirketler genel ve operasyonel muhasebe, raporlama gibi konularda RPA kullanabilmektedirler. Finansal hizmet sektöründeki şirketler ise RPA teknolojisini döviz ödemeleri, sigorta talepleri işlemleri ve denetim talebi yönetmelerinde uygulayabilmektedirler. Sağlık kuruluşları hasta kayıtlarını, hesap yönetimi, faturalandırma, raporlama gibi birçok işlem için bu teknolojiyi kullanmaktadırlar.
Pazarlamada müşterilerle iletişim kurmak ve hatta yeni iletişim kanalları oluşturmak için iletişim otomatikleştirilerek büyük rahatlık sağlanılabilmektedir. İK uzmanları, rutin ve tekrarlanan işleri RPA’ya aktarmaları sayesinde çalışanlarının performans, yetenek gibi görevlerine zaman ayırarak şirket motivasyonunu üst düzeyde tutabilmektedirler. Aynı zamanda çalışanların işe bağlılığını arttırarak süreçlerin sıfır hata ile çalışmasını sağlamaktadırlar. Hızlı çalışma elde edilerek çalışanların mutlu bir şekilde çalışması sağlanmaktadır. Personel işe alım süreçleri, tüm veri giriş çıkış işlemleri, işe alım sonrasında yapılan operasyonel işlemlerin hepsi bu teknolojiyle yürütülebilmektedir. RPA kullanımı çağrı merkezlerinde, müşteri etkileşimlerinde sürekli olarak kullanılarak ilerlemektedir. Farklı sistemlerden arayan verilerin toplanması, arayan kimliğini otomatikleştirmek ve müşterilere yardımcı olmak sağladığı önemli faydalardandır. Bu teknoloji genel olarak belgelerin onaylanması, veri girişlerinin sağlanması ve hesaplanması, kredi kartıyla ödeme süreçleri gibi konularda sıkça kullanılmaktadır.