RPA ile Yapay Zeka Arasındaki Fark
RPA ile Yapay Zekâ Arasındaki Fark Nedir?
Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), tekrarlanabilir iş süreçlerini standartlaştırmak ve otomatikleştirmek için yazılım “robotlarının” (yani özel bilgisayar programları) kullanılmasıdır. RPA robotları her seferinde aynı şekilde çalışır. Bir tekrardan diğerine öğrenmezler ve doğaçlama yapmazlar veya programlanmış görevlerini yapmak için daha iyi bir yol bulamazlar. İnsanları gereksiz kılmak yerine, RPA robotları daha çok, karmaşık olmayan ancak değerli çalışan zamanını tüketen tekrarlayan görevleri boşaltmanıza izin veren sanal asistanlar gibidir. İnsanlardan farklı olarak robotlar, bu görevleri tam olarak belirtildiği şekilde ve en yüksek verimlilikle tamamladıklarından asla sıkılmazlar.
Yapay zekâ, insan zekâsı süreçlerinin bilgisayar sistemleri veya “makineler” tarafından simülasyonudur. Bu süreçler, öğrenme (bilgi edinme ve bilgiyi kullanmak için bağlamsal kurallar), akıl yürütme (sonuçlara ulaşmak için bağlam ve kuralları kullanma) ve kendi kendini düzeltmeyi(başarılardan ve başarısızlıklardan öğrenme) içerir. Yapay zekânın popüler uygulamaları arasında görüntü tanıma, makine vizyonu, konuşma tanıma, sohbet robotları, doğal dil oluşturma ve duygu analizi yer alır.
RPA, tekrarlayan süreçleri (katılımlı otomasyon) otomatikleştirerek insanlarla birlikte çalışmak için kullanılırken, yapay zekâ, insan emeğinin yerini alacak ve uçtan uca (katılımsız otomasyon) otomatikleştirecek bir teknoloji biçimi olarak görülüyor. RPA, yapılandırılmış girdileri ve mantığı kullanırken, yapay zekâ yapılandırılmamış girdileri kullanır ve kendi mantığını geliştirir. Hem RPA hem de yapay zekâyı birleştirmek, tamamen özerk bir süreç oluşturabilir.
Kuruluşların hem yapılandırılmış verileri (ör. Form alanları) hem de yapılandırılmamış verileri (ör. Serbest metin, doğal konuşma) olduğundan, birçok süreç, bir süreci uçtan uca tamamen otomatikleştirmek veya bir kez robotik bir süreci iyileştirmek için hem RPA hem de yapay zekâ gerektirir.
Çok ortak noktaları olsa da, yapay zekâ ve Robotik Süreç Otomasyonu iki farklı teknolojidir. RPA inanılmaz derecede verimlidir, ancak bir yapay zekâ kendi kendine öğretirken yalnızca kullanıcı veya programcının yapmasını söylediği şeyi yapar. RPA, tüm kural tabanlı görevleri otomatikleştirebilir ve yapay zekâ, RPA‘nın yetersiz kaldığı yerlerde köprü kurabilir.
RPA, yapılandırılmış verilerle ilgilenir. Yapay zekâ, metindeki, taranan belgelerdeki, web sayfalarındaki ve PDF’lerdeki yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerden iç görü toplamak için kullanılır. Yapay zekâ, RPA‘nın anlaması için verileri işleyerek ve yapılandırılmış bir forma dönüştürerek değer sağlar.