RPA ile Yapay Zeka (BI) İlişkisi

Robotik süreç otomasyonu (RPA) ve yapay zeka (AI), daha önce hiç görülmemiş üretkenlik, verimlilik ve müşteri memnuniyeti kazanımları sağlama yetenekleri nedeniyle son yıllarda oldukça popüler olan teknolojilerden iki tanesidir.

Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), iş süreçlerini kolaylaştırmak için tekrarlayan üretim görevlerini otomatikleştirmeyi amaçlayan bir yazılımdır. Kural tabanlı yazılım, yazılımın verileri toplamasına, yanıtları tetiklemesine ve yeni eylemler başlatmasına olanak tanıyan ekran kazıma, iş akışı otomasyonu ve yapay zekadan evrilmiştir.

Çevik RPA yazılımı, aksi takdirde manuel olarak tamamlanacak olan tekrarlayan süreçleri sürekli olarak tamamlama yeteneği nedeniyle muazzam bir popülerlik ve başarı kazanmıştır. Böylece çalışanları tekrar eden görevlerden kurtarır ve insan hatasını ortadan kaldırır.

RPA‘nın faydaları, geleneksel yöntemlerden daha düşük maliyetle ve daha kısa sürede daha yüksek kalitede verim elde eden sağlam bir araç olduğunu kanıtlıyor. RPA, tam zamanlı bir çalışanı işe almaktan daha düşük bir maliyetle üretkenliği artırırken, IT destek sürecini, iş akışı sürecini ve arka ofis çalışmalarını ele alır.

RPA, yüksek oranda tekrarlayan görevlere sahip sigorta ve bankacılık gibi sektörler için harikadır, ancak yapabileceği tek şey budur. Talimat verilen kurallar dışında herhangi bir gerçek zeka olmadan, yapmayı amaçladığı görevleri verimli ve etkili bir şekilde yerine getirir ve daha fazlasını yapmaz.

RPA: Süreç Otomasyonu ile İnsanları Güçlendirme

Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), tekrarlanabilir iş süreçlerini standartlaştırmak ve otomatikleştirmek için yazılım “robotlarının” (yani özel bilgisayar programları) kullanılmasıdır. RPA robotları her seferinde aynı şekilde çalışır. Bir tekrardan diğerine öğrenmezler ve doğaçlama yapmazlar veya programlanmış görevlerini yapmanın daha iyi bir yolunu bulamazlar.

İnsanları gereksiz kılmak yerine, RPA robotları daha çok, karmaşık olmayan ancak değerli çalışan zamanını tüketen tekrarlayan görevleri boşaltmanıza izin veren sanal asistanlar gibidir. İnsanlardan farklı olarak robotlar, bu görevleri tam olarak belirtildiği gibi ve en yüksek verimlilikle tamamladıklarından asla sıkılmazlar.

AI: Otomasyonu Yapay Zeka ile Geliştirme

Yapay zeka (AI), insan zekası süreçlerinin bilgisayar sistemleri veya “makineler” tarafından simülasyonudur. Bu süreçler, öğrenme (bilgi edinme ve bilgiyi kullanmak için bağlamsal kurallar), akıl yürütme (sonuçlara ulaşmak için bağlam ve kuralları kullanma) ve kendi kendini düzeltmeyi (başarılardan ve başarısızlıklardan öğrenme) içerir. AI‘nın popüler uygulamaları arasında görüntü tanıma, makine görüşü, konuşma tanıma, sohbet robotları, doğal dil oluşturma ve duygu analizi yer alır.

RPA, tekrarlayan süreçleri (katılımlı otomasyon) otomatikleştirerek insanlarla birlikte çalışmak için kullanılırken, AI, insan emeğinin yerini alacak ve uçtan uca (katılımsız otomasyon) otomatikleştirecek bir teknoloji biçimi olarak görülüyor. RPA, yapılandırılmış girdileri ve mantığı kullanırken, AI yapılandırılmamış girdileri kullanır ve kendi mantığını geliştirir. Hem RPA hem de yapay zekayı birleştirmek, tamamen özerk bir süreç oluşturabilir.

Kuruluşların hem yapılandırılmış verileri (örn. form alanları) hem de yapılandırılmamış verileri (örn. serbest metin, doğal konuşma) olduğundan, birçok süreç, bir süreci uçtan uca tamamen otomatikleştirmek veya bir kez robotik bir süreci iyileştirmek için hem RPA hem de AI gerektirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir