Robot Trenler

Robotlar birçok alanda kullanıldığı gibi 40 yılı aşkın bir süredir de imalatta kullanılmaktadır. Fakat demiryolu ortamlarında veya genel olarak bakımda nadiren kullanılmaktadır. Raylı araç bakımlarının gerçek bir fırsata sahip olduğu bir alandır bir örnek İle açıklamak gerekirse arabaların raylar üzerinde hareket ettirildiği tipik bir araba üretim tesisini düşünelim. Bu yakın boyut kontrolü sıvı portlarının ön cam ve diğer ekipmanlar arasındaki yerlerinin bulunması gibi işlerin robotlar tarafından yapılması ve bunların bakımlarının robot kontrolü ile yapılması işimizi bir hayli kolaylaştırır. Demiryolu Endüstrisi filolarının büyüdüğünü değiştirilmesi gereken yaşlanan bir iş gücüne sahip olmasını ve en önemlisi yeni bakım tesisleri için alanın hızla azaldığı fark edilmektedir. Bu yüzden mevcut tesislerimizden daha fazla üretkenliğe sahip olmamız gerekmektedir.

Robotik Otomasyonu çok çetrefilli sıkıcı zor kirli hatta tehlikeli görevlere getirerek bu sorunların çözümünün bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. 2016 yılında RSSB, robotiklerin raylı araç bakımında nerelerde uygulanabileceğini araştırmak için çeşitli akademik-sanayi fizibilite çalışmalarını destekledi. Chiltern Demiryolları, sıvı servisine (yakıt doldurma, tuvalet boşaltma, tatlı su vb.) bakmak için Brunel University London ile ve kabin ön temizliği konusunda Cranfield ve Heriot-Watt Üniversiteleri ile birlikte çalıştı. Sonuçlar umut vericiydi, gerçek fizibiliteyi gösterdi ve ardından bir anahat iş incelemesi yapıldı. 2018’de Brunel University London (TBG Solutions ile birlikte çalışıyor), Sıvı servis konseptini geliştirmek tren robot arasındaki Liman ara yüzlerini test etmek için innovata UK aracılığı ile Ulaştırma Bakanlığı’ndan Dft fon aldı ve bununla beraber bir test teçhizatı inşa edildi. Hatta şu anda Birleşik Krallık ağında ortak olarak kullanılan mevcut tren bağlantılarını dinamik olarak test etmekte TBG Solutions piyasada yer alan 6 eksenli robotları kullanarak servis bakım yolu için konsept tasarımları geliştirdi ve bu sayede bir trendeki her bir araç için bir veya iki çapraz robotu tahsis etme yeteneğine yakıt noktası muayenesine ayrılan tipik servis sürelerinin yakıt akış hızları ve yakıt depo boyutlarının muhtemel olmasıyla 30 dakikadan 10 dakikaya ya da daha kısa süreye indirgenebileceği  belirlendi. Bazı sınırlayıcı faktörler olabilmektedir. Bunun yanı sıra da Cranfiled kabin önü temizleme robotlarını bir prototip haline getirmek için Grrandale ile beraber çalışmaktadırlar. Her iki proje aralarında güçlü bir Sinerji olduğu gerçeği de ortadadır ve bunların yanı sıra tek bir robot deposu servis yol konseptinde birleştirilmesinin muhtemel olduğu da ortaya çıkmıştır.  Bir sonraki Hedef ise dünyanın ilk robot deposu servis yolunu umutla inşa etmeden önce bu teknolojinin potansiyelini göstermek amacıyla tam boyutlu tek bir araç prototipi oluşturmaktır.

Son bir şeye değinmek gerekirse günümüzde artık arabalar robotlar tarafından üretilmek üzere tasarlanmaktadır. Araç bakımları içinde robotiği benimsemek kullanım alanlarını ve uygulamalarını en üst düzeye çıkarmak için trenleri değiştirmemiz veyahut tasarlamanız gerektiği anlamına gelmektedir. Bir robot  tabiki bir insanın sahip olduğu tüm duygulara sahip değildir ve birden fazla görevi aynı anda yapmak için uyarlanamayabilir ancak trenler robot için tasarlanmış veya değiştirilmiş ise bu bir sorun olmaktan çıkar. Bu zorlukların üstesinden nasıl geleceğimizi düşünürsek bazı arayüzlerin artık TSI ler de belirtildiğinden tren üreticilerinden desteğe ihtiyacımız olacak ve standartların bunu doğru bir şekilde ele almak için değiştirilmesi gerekebilir Tabii ki de tüm yanıtlara sahip olamayabiliriz robot servis yollarının tam olarak geliştirmek kanıtlamak için de tüm kaynaklara sahip olmayabiliriz fakat kendimize güvenirsek ve bu konu üzerinde düşünürsek üstesinden kolaylıkla gelebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir